Інклюзивний захід на Всеукраїнській інформаційно-практичній платформі

7 грудня 2018 року в готелі «Братіслава» асистент вчителя Святопетрівської школи Черниш Олександра Віталіївна мала змогу відвідати Всеукраїнську інформаційно-практичну платформу, інклюзивний захід, створений для підтримки та обміну досвідом спеціалістів, які сприяють інклюзії в суспільстві дітей, а також безпосередньо взаємодіють з ними: для вихователів, учителів, психологів, корекційних педагогів, логопедів і, звісно, батьків.

Зустріч відбувалася у форматі майстер-класів. Під час заходу відбулися презентації проектів формування інклюзивного простору в Україні та вручення грантів від партнера проекту УкрСиббанку.

На захід був запрошений спеціальний гість інформаційно-практичної платформи - Наїра Аветисян – керівниця відділу захисту дітей у UNICEF Ukraine. Вона поділилася межсекторальним досвідом і технічними знаннями у сферах захисту дітей, охорони здоров’я, соціального забезпечення та інвалідності. Вона є лікарем, що спеціалізується на дитячій неврології та генетиці, а також розуміється на питаннях інклюзивної освіти та адвокації прав дитини. Наїра говорила про важливість ранньої соціальної інклюзії для дітей з особливостями розвитку. Про те, як важливо подолати бар'єри у спілкуванні між спеціалістами і батьками та як побудувати інклюзивне суспільство.

Наталія Ярмола – кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, та Ганна Блеч – кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу освіти дітей з порушеннями інтелектуального розвитку Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України провели чудовий майстер-клас.

На своєму майстер-класі ведучі розказали, як розробити індивідуальний освітній маршрут дитини з порушеннями інтелектуального розвитку. А також дали поради щодо створення індивідуальної програми розвитку і участі у цьому процесі батьків.

Одним із спікерів була – Оксана Комплетова, практичний психолог, психотерапевт за напрямом "клієнт-центрована терапія". Член реєстру Української спілки психотерапевтів, член наглядової ради Вінницької філії УСП, представник із зв'язків у Вінницькій області Всеукраїнського форуму "Батьки за раннє втручання". Лейтмотивом майстер-класу Оксани було послання спільноти батьків дітей з особливостями в розвитку до спеціалістів –"Нічого для нас без нас!". Для того, щоб взаємодіяти один з одним, потрібно навчитися будувати здорові стосунки з оточенням - як з близькими, так і з фахівцями. На МК ми дізналася, як батькам та спеціалістам налагодити партнерські стосунки і ефективно співпрацювати. А також, як спільно формувати і реалізовувати цілі у вихованні дітей з особливостями розвитку.

Захід був дуже цікавим та корисними для тих, хто сприяє інклюзії в суспільстві.

Кiлькiсть переглядiв: 89